preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Login
Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2020.

Ukupno: 40817
Ovaj mjesec: 1493
Ovaj tjedan: 184
Danas: 63
Udžbenici 2021./22.

Virtualna knjižnica

Facebook stranica

YouTube kanal

Učenički radovi

Učenički servis

RASPORED ZVONJENJA

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Fab Lab Barcelona – putovanje u okviru projekta RCK Slavonika 5.1.
Autor: Ivana Jurašinović, 7. 2. 2022.

Od 31. siječnja do 3. veljače ravnateljica Mirela Brlić-Trnka i nastavnica engleskog i hrvatskog jezika Ivana Jurašinović sudjelovale su na putovanju s drugim ravnateljima i nastavnicima iz strukovnih škola u okviru projekta RCK Slavonika 5.1.

U Barceloni su ih Guillem Camprodon, Santi Fuentemilla, Xavier Dominguez, Pablo Muñoz i Milena Juárez upoznali s izgledom laboratorija (učionice, radionice sa strojevima za lasersko rezanje, 3D printanje, CNC glodanje, elektronički laboratorij, radionice za rad s drvetom, kemijskim tvarima), načinom rada, projektima, namjerom i ciljevima Fab Laba Barcelona. Tijekom boravka u Barceloni, posjetili su i restoran Leku gdje je bio i radni ručak te FabCafe Barcelona gdje je bilo posljednje predavanje. Dio slobodnog vremena iskoristili su za turistički obilazak grada. Nakon upoznavanja s FabLabom, Ivan Matasović i Tatjana Šoronda vodili su mapiranje dionika i dogovor oko aktivnosti  u 2022. godini. Razmjenom komentara i ideja kristalizirala se namjera FabLaba, a time i moguće primjene njihovog načina rada i ciljeva u okviru strukovnih škola.


„Mi smo inovativni centar koji promišlja o tome kako živimo, radimo i kako se igramo u gradovima.“

Fab Lab Barcelona je prvi Fab Lab koji je osnovan u Europskoj uniji 2007. godine. Smješten je u Institutu za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC). U svom „laboratoriju za ideje“, pokušavaju primijeniti digitalnu proizvodnju u područjima dizajna, arhitekture, održivosti i slično. Njihov rad obuhvaća osmišljavanje prototipova, izradu i njihovo testiranje u stvarnom svijetu. Jedan od njihovih ciljeva je osvijestiti ljude o principima dizajniranja i izrade. Fab Lab Barcelona želi postati lokalni proizvodni centar, gdje korisnik ili potrošač može biti proizvođač vlastitih dizajna i predmeta. Osim istraživanjima i inovacijama, veliku važnost pridaju i obrazovanju.

Fab Academy je globalni obrazovni program koji se usredotočuje na korištenje i primjenu digitalnog dizajniranja i izrade. Fab Lab Barcelona je jedna od prvih lokacija gdje se započelo s provedbom tog obrazovnog programa.

Leka je restoran s etičkim i evolucijskim namjerama, usmjeren prema zdravoj prehrani i odgovornoj konzumaciji. Njihova misija, vizija i izazov je kupcima dati zdravu sirovinu, poštujuću sezonu hrane, prirodni životni ciklus životinja te izbjegavajući dodatne aditive i konzervanse.

FabCafe Barcelona je djelomično kafić, a djelomično laboratorij za digitalnu proizvodnju. Posjetitelji mogu izrađivati raznovrsne predmete koristeći alate za digitalnu proizvodnju poput stroja za lasersko rezanje, 3D printera i 3D skenera koji su prije bili dostupni samo u industriji i istraživanju.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju