preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Login
Tražilica
Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2020.

Ukupno: 102559
Ovaj mjesec: 1288
Ovaj tjedan: 269
Danas: 6
Udžbenici 2023./24.

Učenička zadruga "Šegrt"

Facebook stranica

Instagram račun

Knjižnica Instagram

YouTube kanal

Učenički radovi

Učenički servis

RASPORED ZVONJENJA

Automehatroničar

Kratak opis

Automehatroničar objedinjuje dva zanimanja: automehaničar i autoelektričar. Zbog sve većeg korištenja elektronike i sklopova koji objedinjuju mehaničke i elektroničke sklopove, nužno je zanimanje koje može održavati i popravljati ovakve sustave. Automehatroničar održava, servisira i popravlja mehaničke, električne i elektronske sustave na vozilu.

 

Potrebno obrazovanje

Za obavljanje poslova automehatroničara potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

 

 

Opis poslova

Automehatroničar obavlja prijam vozila, postavlja dijagnozu i radi popravak vozila ili po potrebi vozilo upućuje specijaliziranim stručnjacima, uzimajući u obzir sve uzročno-posljedične veze pojedinih radova u cilju kvalitetnog uklanjanja neispravnosti na vozilu. Ugrađuje dodatnu opremu na vozila (npr. plinsku instalaciju). Radi ispitivanje motornih vozila u skladu s tehničkim i zakonskim pravilima. Odgovorno komunicira s vlasnicima vozila i savjetuje ih.

Glavni poslovi automehatroničara su: održavanje vozila, popravci pojedinih sklopova te sveobuhvatni servis vozila.

  • Pri redovitom održavanju vozila automehatroničar zamjenjuje, odnosno dopunjava odgovarajuće tekućine, kontrolira i podešava rad pojedinih mehanizama, kontrolira elektroinstalacije, mijenja i podešava svjetlosna tijela, mijenja potrošene dijelove.
  • Pri sveobuhvatnom servisu pregledava i rastavlja sve sklopove, čisti pojedine dijelove, provjerava i procjenjuje njihovu uporabljivost te otklanja kvar.
  • Pri obavljanju popravaka rukuje dijagnostičkim uređajima za pronalaženje kvarova u različitim sustavima vozila.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Automehatroničar mora poznavati tehnologiju automehanike, način rada mehaničkih, električnih i elektronskih sustava na vozilu te rukovanje modernom dijagnostičkom opremom.

Osim stručnih znanja, automehatroničari moraju imati dobar vid i sluh te sposobnost razlikovanja boja. Razvijena motorika ruku i prstiju te preciznost i staloženost pri obavljanju posla, važni su u radu automehatroničara.

 

 

Uvjeti rada

Automehatroničari uglavnom rade u zatvorenom prostoru, stojeći, a često i u drugim položajima. U radu su izloženi neugodnim mirisima i štetnim plinovima, prljavštini i otpadnim produktima. Ponekad se posao obavlja na povišenim mjestima ili u kanalima. Radi se samostalno ili u timu, često u smjenama.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Automehatroničari se mogu zaposliti u remontnim i servisnim radionicama za popravak i održavanje vozila te mogu otvoriti vlastiti obrt, nakon što polože majstorski ispit.

 

preskoči na navigaciju