preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Login
Tražilica
Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2020.

Ukupno: 102560
Ovaj mjesec: 1289
Ovaj tjedan: 270
Danas: 7
Udžbenici 2023./24.

Učenička zadruga "Šegrt"

Facebook stranica

Instagram račun

Knjižnica Instagram

YouTube kanal

Učenički radovi

Učenički servis

RASPORED ZVONJENJA

Instalater kućnih instalacija

Tko je instalater kućnih instalacija ?

Instalater kućnih instalacija izrađuje, montira, održava, nadzire rad i servisira vodovodne i plinske sustave te sustave za grijanje, hlađenje i klimatizaciju.

Osnovni poslovi odnose se na: izradu i montažu elemenata i uređaja za sustav vodovodnih i plinskih instalacija, postavljanje, održavanje i popravljanje toplinskih uređaja te uređaja za klimatizaciju i rashladnih uređaja.

 

 

U prvoj školskoj godini učenike će se upoznati sa stručnim predmetima kao što je Tehničko crtanje nakon kojeg će učenici biti u stanju samostalno izraditi tehničku dokumentaciju prema kojoj je moguće izraditi predmet koji su prethodno nacrtali.

Praktična nastava počinje vježbama iz ručne obrade, obrade metala skidanjem strugotine, turpijanjem, bušenjem, savijanjem. Na kraju prvog polugodišta izrađuje se kamion koji je spoj svih vježbi u prvom polugodištu. Drugo polugodište počinje s instalacijama, mjerenjem cijevi, rezanjem, narezivanjem navoja, postavljanjem brtvila i spajanjem cijevi u jednostavne spojeve. Kada se završi s osnovama spajanja kreće se u izradu jednostavne instalacije kupaonice na školskim instalaterskim zidovima.

U drugoj obrazovnoj godini učenici će se upoznati sa različitim sustavima kućnih instalacija, kroz stručno - teorijski predmet pod nazivom Tehnologija kućnih instalacija, koji je podijeljen u pet podpredmeta (tj. kompleksnih zadaća), kao što su:

  1. instalacije za pitku vodu,
  2. instalacije za odvodnjavanje,
  3. instalacije za grijanje,
  4. instalacije za cirkulaciju zraka te
  5. instalacije za plin.

 

Na praktičnoj nastavi obrađuju se projekti građevine te se rade proračuni grijanja, instalacije vode i plina. Izrađuju se specifikacije materijala i troškovnici, a instalacije se u izometriji crtaju u dnevnik rada.

U trećoj obrazovnoj godini produbit će se stečene vještine iz prethodne dvije godine u tehnologijama instalacija, kao što su:

  1. instalacije uređaja za proizvodnju topline,
  2. instalacije sustava za grijanje i regulaciju grijanja,
  3. instalacije sustava za zagrijavanje pitke vode,
  4. instalacije sustava za opskrbu gorivom
  5. obnovljivi izvori energije.

 

 

Učenici završavaju školovanje pomoćničkim ispitom i završnim radom. Završenim školovanjem u ovom zanimanju otvaraju im se mogućnosti zaposlenja u struci koja uvijek traži nove djelatnike, a nakon dvije godine rada u struci i mogućnost otvaranja svog obrta i polaganja majstorskog ispita!

Svake godine učenici koji pokažu posebni interes i zanimanje odlaze na Međužupanijsko natjecanje instalatera kućnih instalacija, a ponekad se kvalificiraju i na državno natjecanje. Učenici naše škole nekoliko puta bili su i prvaci države!

Često smo i sudjelovali u projektima škole tako da smo bili i na putovanjima i odrađivali praktičnu nastavu u Berlinu i Varpaloti (Mađarska).

 

preskoči na navigaciju