preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Login
Tražilica
Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2020.

Ukupno: 102560
Ovaj mjesec: 1289
Ovaj tjedan: 270
Danas: 7
Udžbenici 2023./24.

Učenička zadruga "Šegrt"

Facebook stranica

Instagram račun

Knjižnica Instagram

YouTube kanal

Učenički radovi

Učenički servis

RASPORED ZVONJENJA

Krojač

Opis poslova:

Krojači izrađuju odjeću prema prethodno kreiranom modelu, obavljaju konstrukcijsku pripremu, kroje prema šabloni, šivaju i dorađuju odjeću. Završni proizvodi krojača jesu odjevni predmeti, posteljina, trikotaža, stolnjaci i sl.

Krojači mogu raditi u industrijskim postrojenjima ili u obrtničkim radionicama. Krojači u obrtničkim radionicama rade za uže tržište ili po narudžbi. Najčešće izrađuju odjeću po mjeri, a prema potrebi popravljaju i sašivenu odjeću. U obrtničkoj krojačkoj radionici ima mnogo ručnoga rada, dok u industriji prevladava rad na strojevima.

Posao krojača sastoji se od sljedećih radnih operacija:

  • izradbe kroja prema zadanim mjerama i modelu,
  • strojnog ili ručnog rezanja materijala po šabloni, 
  • sastavljanja skrojenih dijelova u konačni proizvod pomoću stroja za šivanje, stroja za obamitanje, stroja za porubljivanje i stroja za izradbu rupica,
  • završne faze našivanja dugmadi te strojnog ili ručnog glačanja.

 

U svom radu krojač upotrebljava razne materijale i pribor, npr. tkanine različita sastava, kožu, krzno, konac, dugmad, zatvarače i ukrase. Ovisno o fazi rada, služi se različitim alatima i strojevima: iglama, škarama, krojačkim metrom, glačalom, trokutom, ravnalom, lutkom za probu, ravnošivajućim strojem, kompjutoriziranim šivaćim strojem, strojem za obamitanje, strojem za izradu rupica, strojem za porubljivanje, električnim nožem za krojenje, strojem za glačanje i strojem za krojenje.

 

 

Radni uvjeti:

Krojač radi u zatvorenim prostorijama uz prirodnu ili umjetnu rasvjetu. Pojedine faze rada obavlja isključivo stojeći (krojenje), dok je strojno šivanje isključivo u sjedećem položaju. Zbog prisilnog položaja u kojem krojač radi, njegov je posao fizički naporan. Krojač radi uz buku strojeva i tekstilnu prašinu. Prisutna je opasnost od ranjavanja oštrim alatom, strojem za rezanje te od opeklina prilikom ručnog glačanja pa se treba strogo držati propisanih mjera zaštite na radu. U industriji je rad organiziran serijski i u smjenama, a kod obrtnika često nema strogo određenog radnog vremena.

Poželjne osobine:

Krojač treba imati dobar vid na blizinu, dobru okulo-motornu koordinaciju, sposobnost prostornog predočavanja, dobru ručnu spretnost i spretnost prstiju. Treba dobro raspoznavati boje i njihove nijanse. S obzirom na uvjete rada, poželjno je dobro zdravlje, osobito lokomotornog sustava.

 

 

Osposobljavanje i zapošljavanje:

Za obavljanje poslova krojača potrebno je, nakon završene osnovne škole, završiti trogodišnju industrijsku ili obrtničku školu tekstilnog smjera. Školovanje uključuje usvajanje teoretskih znanja i praktičnih vještina. Nakon završenog školovanja krojači se zapošljavaju u odjevnoj industriji, tekstilnoj industriji i kod obrtnika.

 

preskoči na navigaciju