2021-11-02 13:33:55

Učenici trećeg razreda posjetili vinariju Krauthaker u Kutjevu i nastavnu bazu Veleučilišta iz Požege

"U pratnji svojih nastavnika mentora 30.10.2021. godine učenici 3.g  razreda – konobar – posjetili su obiteljsku vinariju Krauthaker. Dobrodošlicu im je poželio voditelj proizvodnje  te su kroz njegovo predstavljanje učenici imali prilike upoznati  zanimljivosti vinarije. Poslije Vinarije Krauthaker učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Veleučilišta koja se nalazi u Podgorju. "

"Vinarija Krauthaker osnovana je 1992. godine i u vlasništvu je Vlade Krauthakera te je među najpoznatijima u Hrvatskoj. Pri osnutku, vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a od 2020. godine površine pod nasadima su se povećale na 45 hektara. Kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima ugovoreno je dodatnih 65 hektara. Vinarija ima stalno zaposlena 52 djelatnika.

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističu uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete. Uspješnost vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina. Danas se vina Krauthaker izvoze u 20 zemalja svijeta, a nalaze se na vinskim kartama poznatih domaćih i stranih restorana.

Poslije Vinarije Krauthaker učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Veleučilišta koja se nalazi u Podgorju. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremište i proizvodnju vina te kušaonicu. Voditelj nastavne baze Veleučilišta  ispričao nam je lijepu priču o vinu  koje smo na kraju i  kušali, a iznio nam je i  zanimljivosti studenata koji pohađaju Veleučilište. U sklopu nastavne baze postoji dio „minivinifikacije“ (inox bačve zapremnine 100 litara) gdje studenti u vlastitim bačvama (koje služe isključivo u tu svrhu) individualno proizvode svoje vino, koje nakon završenog ciklusa proizvodnje ocjenjuje stručno povjerenstvo. Za najbolje ocijenjeno vino student dobiva simbolično priznanje, a ostali, kao nagradu za cjelogodišnji trud u vinogradu i podrumu, to vino dobivaju u trajno vlasništvo. U većini slučajeva ono bude prvo vlastito proizvedeno vino.

Ugodno putovanje vinskom cestom pratilo je dobro i veselo raspoloženje, a završetak smo obilježili ručkom."

 

Stjepan Mandić, nastavnik mentor


Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška