2022-02-11 16:47:00

Sudjelovanje u radionici u okviru projekta RCK-VirtuOS

Dana  4. veljače  2022. godine, u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška, održane su radionica i edukacija u okviru projekta RCK VirtuOS.

Prva radionica pod nazivom „Tradicionalna francuska jela“ namijenjena je nastavnicima i učenicima kuharskog usmjerenja.  Ovu  edukaciju održao je Damir Abramić,  nastavnik kuharstva iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, koji se dodatno usavršavao u Parizu  u okviru projekta RCK VirtuOS. Na radionici su sudjelovali strukovni nastavnici kuharstva  Jelica Pejanić, Irena Curić,  Josip Pejanić i Damir Vlainić te učenici 3. razreda koji se obrazuju za zanimanje kuhar.

Na radionici su predstavljena sljedeća jela:

 -  Fresh fruit sabayon gratin with coientrau (svježe voće gratinirano u vinskom umaku sa likerom od naranče

 - Quiche Lorraine (otvorena pita-prhko tijesto, blanširana slanina, sir, royal)

- Grilled salmon, Bernaise sauce, vegetables cooked covered, straw potatoes (pečeni losos sa žara, Bernaise umak, kuhano povrće, prženi krumpir)

Učenici, ali i nastavnici, vidjeli su i naučili nešto novo što će svakako moći primijeniti u svojem daljnjem radu.

 

Za učenike konobarskog usmjerenja održana je edukacija pod nazivom ,,Bordeaux – centar vinskog svijeta i kulture''. Ovu zanimljivu edukaciju održao je Albin Smiljan, nastavnik Ugostiteljskog posluživanja u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku, koji se dodatno usavršavao u prestižnoj francuskoj školi CAFA Winee School u Bordeauxu u okviru projekta RCK VirtuOS. 

Ovom edukacijom učenicima i nastavnicima je predstavljena uloga sommeliera, njegovo radno mjesto i zadaci, vinske regije (u Hrvatskoj i Francuskoj), sorte vina, okuse koje stvaraju, utjecaj pojedinih elemenata na konačni okus vina (sunce, zemlja, sorta grožđa, berba) te ono najvažnije: kako otvoriti i poslužiti bijelo vino, pjenušavo vino i crno vino (što uključuje i postupak dekantiranja) gostu – imajući na umu kako prije posluživanja vina gostu treba odraditi osjetilnu analizu vina: pomirisati čep, naliti vino u čašu te provjeriti 4 elementa: bistroću, gustoću, miris i okus vina.

       Svi sudionici edukacije izrazili su zadovoljstvo radionicom, koja je bila izuzetno zanimljiva, poučna i kreativna, te stručnošću predavača koji je s lakoćom svoje znanje prenio sudionicima, a demonstracijom potvrdio moto ugostiteljskih djelatnika (konobara i sommeliera): ,,Mi smo gospoda koja poslužuju gospodu.'' Učenici 3. razreda proširili su svoje spoznaje o posluživanju vina, a učenici 2. razreda, koji su tek otvorili temu vina na nastavi Ugostiteljskog posluživanja, pokazali su iznimnu motivaciju za daljnji rad.


Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška