preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

Login
Tražilica
Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 11. 2020.

Ukupno: 100299
Ovaj mjesec: 1544
Ovaj tjedan: 152
Danas: 75
Udžbenici 2023./24.

Učenička zadruga "Šegrt"

Facebook stranica

Instagram račun

Knjižnica Instagram

YouTube kanal

Učenički radovi

Učenički servis

RASPORED ZVONJENJA

Konobar

Konobar poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima te priprema, održava i uređuje inventar ugostiteljskog objekta.

Tijekom školovanja konobar treba usvojiti postupke pripreme za posluživanje te različite postupke i tehnike samog posluživanja jela i pića. Mora poznavati pripadnost jela različitim nacionalnim i tradicionalnim kuhinjama. Zbog preporuke pojedinih vrsta jela, mora dobro poznavati sastav i način pripreme jela.

 

 

Konobar postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.

Kako svoj posao obavlja u najvećem dijelu u komunikaciji s gostima, mora poznavati pravila lijepoga ponašanja, estetike i poslovnog komuniciranja na hrvatskom i na barem jednom stranom jeziku. Konobar mora biti tjelesno zdrav i psihički stabilan. Mora imati dobar sluh, vid i sposobnost razlikovanja boja te izvrsne motoričke sposobnosti i razumljiv govor. Važna je opća tjelesna spretnost, dobro pamćenje, opća snalažljivost, strpljivost, ljubaznost, komunikativnost i urednost.

 

 

Nakon završene srednje škole, učenik će biti sposoban:

  • planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do posluživanja korisnika uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
  • ponuditi jela i pića i koristiti radnu dokumentaciju (jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik),
  • primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
  • uvježbati postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, a la carte),
  • znati tehnike posluživanja u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama, barovima, vrtnim partyjima, banketima te znati primijeniti različite načine naplaćivanja,
  • znati primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od mesa, riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa,
  • poštivati običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela.

 

preskoči na navigaciju